Nasi Lemak
>
Nasi lemak adalah hidangan yang dijual di Malaysia, Brunei, Singapura,
dan Thailand Selatan. Di Kuala Lumpur, hal itu disebut hidangan
kebangsaan, warisan kebangsaan Malaysia. Hal ini tidak menjadi bingung
dengan Nasi Dagang dijual di pantai timur Malaysia atau Terengganu dan
Kelantan walaupun kedua-dua pinggan boleh biasanya dijumpai dijual
berdampingan untuk sarapan. Namun, kerana fleksibiliti yang Nasi lemak
di dapat dilayani dalam berbagai perilaku, sekarang disajikan dan
dimakan setiap saat sepanjang hari. Ada hidangan sejenis di Indonesia
disebut nasi Uduk.
>
Secara tradisional, ini datang sebagai sepiring makanan dibungkus daun
pisang, dengan hirisan timun, teri kering kecil (ikan bilis), kacang
goreng, telur rebus, dan panas pedas sos (sambal) pada intinya. Sebagai
makanan yang lebih substansial, nasi lemak juga boleh datang dengan
pelbagai menyertai lain seperti ayam, cumi-cumi, kerang, aduk goreng
convolvulus air (kangkung), sayur-sayuran acar (achar), daging lembu
rendang (daging lembu rebus dalam air kelapa dan rempah-rempah) atau
paru (paru-paru lembu). Secara tradisional kebanyakan iringan yang pedas
di alam.
>
Nasi lemak secara meluas dimakan di Malaysia, bahkan sebagai hidangan
disajikan di sekolah-sekolah Malaysia. Nasi lemak adalah hidangan
sarapan biasa, pagi-pagi dijual di warung pinggir jalan di Malaysia, di
mana ia sering dijual dibungkus dalam surat khabar, kertas coklat, atau
daun pisang. Namun, ada restoran yang menyajikannya di atas piring
sebagai makan siang atau malam hari, sehingga memungkinkan untuk
hidangan yang akan dimakan sepanjang hari. Nasi lemak kukus yang
bermaksud lemak nasi panas adalah nama lain yang diberikan kepada nasi
lemak yang dihidangkan dengan nasi panas.
Bahan-bahan:
Beras:
--Susu kelapa
--2 cawan beras
--3 daun pandan
--Garam secukupnya
--1 tin kecil santan(ukuran 5,6 oz)
--Beberapa air Tamarind juice:
--1 cawan air
--Asam pulp(saiz bola ping pong kecil)
Sambal ikan bilis:
--½ bawang merah
--1 cawan ikan bilis( teri kering)
--1 siung bawang putih
--4 siung bawang merah
--10 cabe kering
--1 sudu teh belacan( pasta udang)
--¼ sdt garam
--1 sudu makan gula
Bahan-bahan lain:
--2 telur rebus(potong setengah)
--3 ikan kecil (sardine atau berbau ikan)
--1 kecil mentimun ( dipotong dan kemudian empat)
--1 kecil mentimun ( dipotong dan kemudian empat)
Cara-cara membuatnya:
Cuci dan tariskan nasi.Tambahkan santan,sedikit garam dan air.
Tambah daun pandan ke beras dan memasak nasi.
Bilas kering teri dan mengalirkan air.
Goreng teri sehingga mereka berpaling coklat muda dan sisihkan.
Tumbuk
pasta udang bersama-sama dengan bawang merah,bawang putih,cili kering
dan buang bijinya dengan mortar dan alu. Anda juga boleh menggiling
dengan food prossesor.
Iris bawang merah ke dalam cincin. Rendam bubur asid dalam air selama 15 minit.
Memerah asam terus menerus untuk mengekstrak rasa ke dalam air.
Tiriskan pulp dan menyimpan jus asam.
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bumbu yang sudah dihalus kan sampai harum.
Tambah di onion ring.
Tambah just asam,garam dan gula Didihkan dengan api kecil sampai sos mengental.Sisihkan.
Bersihkan ikan kecil,potong separuh dan musim dengan garam.
Goreng hingga warna keemasan.
Potong timun menjadi hirisan dan kemudian empat menjadi empat bahagian kecil.
Angat nasi santan dikukus dan tuangkan beberapa sambal ikan bilis di atas beras.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar